بی‌اشتهایی، تهوع و استفراغ یکی از معضلات دوران بارداری است. به خانم‌های باردار توصیه می‌شود از مصرف غذاهای بسیار چرب و بسیار شیرین بپرهیزند و آرام‌آرام مسافت کوتاهی را پیاده‌روی کنند. پیاده‌روی اشتهای خانم‌های باردار را باز می‌کند و از بروز حالت تهوع و استفراغ آن‌ها جلوگیری خواهد کرد
کد خبر: ۹۴۱۲۶۹
تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۹:۱۳ 16 February 2021

دکتر فاطمه مرادی؛ متخصص طب سنتی: خانم‌های باردار در طول بارداری دچار مشکلات مختلفی می‌شوند. در ادامه با این مشکلات و راه‌حل آن‌ها آشنا می‌شوید.

خونریزی اوایل بارداری
* به متخصص زنان یا اورژانس زایمان نزدیک منزلتان، مراجعه کنید.
* استراحتان را بیشتر کنید. منظور این است که خودتان را خسته نکنید.
* فعلاً رابطه زناشویی نداشته باشید.
* سعی کنید استرس را کنترل کنید. با نگرانی، کمکی به خود یا جنینتان نمی‌کنید. در این زمینه از همسر یا دوست نزدیک خود کمک بگیرید.
* مراقب باشید دچار یبوست و نفخ نشوید.

مصرف این خوراکی‌ها را از برنامه غذایی‌تان حذف نکنید:
* مواد نفاخ مثل نخود و لوبیا
* مواد قاعده آور مثل کنجد، شنبلیله، کرفس و زعفران
* آبمیوه‌هایی مثل آب انار، آلبالو و زرشک
* سیر و پیاز خام یا زیاد
* مواد لعاب‌دار

این مواد غذایی را هر روز بخورید:
* زرده تخم‌مرغ عسلی
* آب سیب
با توجه به علت لکه بینی دارو یا غذاهای دیگر برای قطع زودتر خونریزی توسط متخصصی طب ایرانی تجویز خواهد شد.

ترشحات زیاد واژن در بارداری
در بارداری ترشحات سفید بدون بو و رنگ و سوزش و خارش بیشتر از قبل می‌شود که طبیعی است. البته محیط واژن خانم باردار مستعد عفونت‌های قارچی است. برخی توصیه‌ها برای بهبود این وضعیت را می‌توان چنین برشمرد:
1- به بیمارانی که ترشحات زرد بدون سوزش و خارش دارند توصیه می‌شود بعد از طهارت با آب، خودشان را با آب و سرکه بشویند. دهانه واژن را هم کاملاً از سرکه خشک نکنند. آب ۳ واحد + سرکه سفید ۱ واحد
زمان توصیه شده برای مصرف کندر به قصد تأثیر بر تکامل مغزی جنین، تنها در نیمه دوم ماه سوم بارداری است و مصرف آن باید به‌صورت جویدنی باشد، نه خوردنی و به مدت ۱ تا ۲ هفته و روزی یک نخود جویده شود. توجه کنید مصرف کندر در سایر ماه‌ها ممکن است با عارضه همراه باشد

2- اگر فقط خارش بیرون واژن وجود دارند پماد موضعی کلوتریمازول نیز تجویز می‌شود.
3- در موارد خارش و سوزش داخل واژن و مخصوصاً ترشحات پنیری شکل واژینال، نیاز به مصرف کرم داخل واژنی کلوتریمازول است. اپلیکاتور را به اندازه ۱ بند انگشت داخل کنید.
4- قرص‌های پروبیوتیک برای کسانی که ترشحات زیاد و عودکننده دارند خوب است، مثلاً کپسول خوراکی لاکتوفم یا شیاف واژینال لاکتوواژ. خوردن ماست پروبیوتیک هم تأثیر مشابهی دارد.
در طب ایرانی، برای کاهش خارش واژن شستشو یا نشستن در آب هندوانه یا گل سرشور یا دوغ و گلاب، همچنین گذاشتن 1 تکه هندوانه با مقداری ماست شیرین روی پد و پوشیدن شورت توصیه می‌شود. (این درمان حتما باید با مشورت پزشک متخصص طب سنتی باشد)

یبوست بارداری
پیاده‌روی ملایم روزانه یکی از بهترین توصیه‌ها برای یبوست بارداری در بیشتر خانم‌هاست چرا که علاوه بر دفع منظم‌تر مدفوع بر کاهش یا پیشگیری از مشکلاتی مانند تهوع، ریفلاکس، افسردگی، دردهای لگنی و... نیز مؤثر است اگر منعی برای پیاده‌روی ندارید، روزی ۲ بار به‌طور ملایم راه بروید. برای این کار حتماً نیازی نیست از خانه خارج شوید ولی حتماً با «قصد» ورزش، این پیاده‌روی را انجام دهید! در خانه‌های کوچک می‌توانید به‌صورت ۸ انگلیسی به‌آرامی راه بروید تا دچار سرگیجه نشوید پس تنبلی را کنار بگذارید، کفش مناسب تهیه کنید و در منزل یا بیرون از منزل پیاده‌روی کنید، به مقداری که در بدنتان حرارت ملایمی را احساس کنید ولی دچار ضعف نشوید.
توجه کنید یکی از موارد ممنوعیت پیاده‌روی و سرپا ایستادن طولانی برای خانم‌ها بارداری است که جفت پایین دارند و امکان لکه بینی در آن‌ها بر اثر پیاده‌روی وجود دارد.

چند توصیه ساده ناشتایی برای یبوست بارداری
1- یک قاشق غذاخوری عسل را در یک لیوان آب جوش بریزید و در حالی که گرم است ناشتا میل کنید.
2- آب یک لیموترش تازه را در یک لیوان آب گرم بریزید و ۳۰ دقیقه قبل از صبحانه میل کنید. اگر معده‌تان اذیت می‌شود، کمی عسل هم اضافه کنید.
3- 5 انجیر خشک و ۲ آلوبخارا را شب تا صبح در یک لیوان آب بخیسانید و صبح ۳۰ دقیقه قبل از صبحانه ناشتا انجیر و آلوها را تکه تک و به‌آرامی بجوید و آبش را هم بنوشید.
4- یک قاشق غذاخوری خاکشیر را در یک لیوان آب جوش بریزید، یک نعلبکی روی آن بگذارید تا 15 دقیقه دم بکشد و آن را ۳۰ دقیقه قبل از صبحانه میل کنید. اگر در ماه آخر بارداری نیستید، بیش از یک قاشق خاکشیر مصرف نکنید. همچنین خاکشیر را همراه داروی تیروئید میل نکنید.

درمان تهوع از منظر طب ایرانی
دکتر ناصر رضایی پور؛ متخصص طب سنتی ایران: در بی‌اشتهایی، قی و تهوع در دوران بارداری، باید فم (دهانه) معده را تقویت کرد که مصرف داروهایی که به‌صورت موضعی موجب تقویت فَم معده می‌شود، مناسب است. در متون طب سنتی آمده که «به» و خرمای نرسیده را بکوبند و روی دهانه معده به‌صورت ضماد قرار دهند. در صورت وجود نفخ و دل‌درد، بهتر است بذر کرفس و رازیانه نیز اضافه شود.
مواد قابض و خوشبو مانند «به» برشته شده و همچنین ماساژ دست‌ها و پاها و نگه داشتن دانه انار و برگ نعناع در دهان نیز برای رفع بی‌اشتهایی، تهوع و قی دوره بارداری مفید است، بی‌اشتهایی، تهوع و استفراغ یکی از معضلات دوران بارداری است.
به خانم‌های باردار توصیه می‌شود از مصرف غذاهای بسیار چرب و بسیار شیرین بپرهیزند و آرام‌آرام مسافت کوتاهی را پیاده‌روی کنند. پیاده‌روی اشتهای خانم‌های باردار را باز می‌کند و از بروز حالت تهوع و استفراغ آن‌ها جلوگیری خواهد کرد. همچنین ورزش سبک برایشان مناسب است ولی ورزش و حرکات شدید و پریدن، ممکن است موجب سقط ‌جنین شود. تپش قلب در دوران بارداری بیشتر به علت مشکلات فم معده است که جرعه‌جرعه نوشیدن آب گرم و ورزش سبک برای رفع آن توصیه می‌شود.

توصیه‌های طب سنتی در بارداری
دکتر افسانه شاکری؛ متخصص طب سنتی ایرانی: در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی، معده ضعیف می‌شود و قدرت هضم کاهش می‌یابد. در نتیجه عوارضی مانند ویار بارداری، سوزش سر دل، ریفلاکس و تمایل به خوردن مواد غیر غذایی مانند خاک افزایش می‌یابد. در طب سنتی مصرف بعضی خوراکی‌ها به خانم‌های باردار از جمله مویز، به شیرین، سیب شیرین، گلابی، بادام و انار میخوش توصیه می‌شود. این مواد در عین داشتن هضم راحت، مقوی معده هستند و باعث برطرف شدن ویار بارداری می‌شوند. همچنین حافظ جنین هستند و از سقط جلوگیری می‌کنند. مصرف غذاهایی با هضم راحت و سریع که در طب سنتی تحت عنوان غذاهای لطیف، از آن‌ها نام برده می‌شود مانند گوشت بره، بزغاله و پرندگان کوچک (مرغ، کبک و بلدرچین) توصیه می‌شود.
خانم‌های باردار باید از مصرف مواد خیلی سرد مانند آب یخ، برف و یخ، همچنین مواد غذایی خیلی شیرین و چرب بپرهیزند و سرکه، لوبیا، باقالی، نخود، کنجد، کرفس، ترب، سیر و پیاز خام را از رژیم غذایی‌شان حذف کنند.
در طب سنتی غذاهای تند و تلخ مثل فلفل، دار فلفل، زیتون خام و سبزیجاتی مانند رازیانه، شنبلیله، کافشه، یونجه، گل ختمی و گل پنیرک می‌توانند عوارض جبران‌ناپذیری برای مادر و جنین داشته باشند.

استرس عامل ایجاد ناباروری است
دکتر سمیه ماهروزاده؛ متخصص طب ایرانی: در طب سنتی، اولین کاری که برای درمان ناباروری انجام می‌شود، اصلاح شیوه زندگی بیمار است، بسیار مهم است که فرد نابارور چه غذاهایی بخورد و چه غذاهایی نخورد، کیفیت خواب شبانه نیز در درمان ناباروری مؤثر است، مثلاً به فرد نابارور توصیه می‌شود اوایل شب بخوابد. انجام ورزش نیز اهمیت دارد، عامل مهم دیگر در ایجاد ناباروری، استرس است. در بسیاری از موارد پیش می‌آید همین‌که بیمار اطمینان خاطر پیدا می‌کند که ناباروری وی قابل‌درمان است و استرسش از بین می‌رود، بارداری اتفاق می‌افتد. بعد از اصلاح همه این موارد زن‌وشوهر باید جداگانه بررسی شوند که مشخص شود علت ناباروری مرد است یا زن؛ زیرا روش درمان هر یک تفاوت دارد.

خانم‌های باردار را نترسانید!
دکتر حمید شمسی باغبانان؛ متخصص طب ایرانی: بسیار دیده‌ایم که در فضای مجازی آن‌هم به‌صورت دستوری نوشته می‌شود خوردن فلان سبزی در دوران بارداری ممنوع است، نخورید! و خانم باردار هر روز در معرض این دستورات بخور و نخور قرار می‌گیرد مثلاً اگر گفته باشند غذایی را نخورد و خورده باشد، احساس گناه و خطر می‌کند. حقیقت این است که مصرف مواد خوراکی در حد اعتدال اغلب مشکلی ایجاد نمی‌کند، مثلاً توصیه می‌شود در ۳ ماه اول بارداری کرفس، گشنیز و جعفری مصرف نشود. منظور این است که از مصرف زیاد این سبزی‌ها خودداری شود؛ یعنی اگر خانم بارداری زمان سبزی‌خوردن چند پر جعفری بخورد اتفاقی نمی‌افتد ولی اگر کل سبزی‌خوردنش را از جعفری انتخاب کند، احتمال بروز عوارض زیاد می‌شود. این موضوع در مورد کرفس و گشنیز هم صادق است. خوراکی‌های خوب بخورید، سالم بمانید و نگران نباشید.

شربت گلاب یا جلاب
شربت گلاب نوشیدنی سنتی پرخاصیتی است که برای تقویت قلب، درمان ضعف، ترس، وحشت و افسردگی به‌تنهایی یا همراه عرق‌های مناسب نوشیده می‌شود.
مواد لازم برای تهیه شربت گلاب:
نبات سفید
گلاب: 3 برابر نبات
زعفران
طرز تهیه:
ابتدا نبات و گلاب را با شعله ملایم بجوشانید. حین جوشیدن کف آن را بگیرید و صاف کنید. ترکیب نبات و گلاب به‌قدری بجوشد که نصف شود. سپس زعفران را با مقداری گلاب حل کرده و اضافه کنید.
شربت گلاب آماده است. هنگام استفاده می‌توانید با آب‌خنک یا عرقیات مناسب بنوشید.


مصرف زیاد کندر در طول بارداری برای افزایش هوش جنین
دکتر محمد عسکر فراشاه؛ متخصص طب ایرانی: کندر جزو داروهایی است که برای تقویت حافظه در افراد توصیه شده و همچنین برای تکامل مغزی جنین در خانم‌های باردار مؤثر شناخته شده است.
زمان توصیه شده برای مصرف کندر به قصد تأثیر بر تکامل مغزی جنین، تنها در نیمه دوم ماه سوم بارداری است و مصرف آن باید به‌صورت جویدنی باشد، نه خوردنی و به مدت ۱ تا ۲ هفته و روزی یک نخود جویده شود. توجه کنید مصرف کندر در سایر ماه‌ها ممکن است با عارضه همراه باشد.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار