به گزارش خبرنگار تابناک از ارومیه، چغندر قند یکی از محصولات کشاورزی میباشد که به دلیل سازگاری با شرایط آب و هوایی متفاوت و بازدهی بالا در بسیاری از مناطق کشور کشت میشود و با توجه به مزایای اقتصادی آن، به کاشت این گیاه توجه ویژهای دارند.
کاشت این گیاه یکی از فعالیتهای اقتصادی مهم در بسیاری از مناطق کشور میباشد و میتوان گفت چغندر قند یک گیاه دوساله است که در سال اول رشد میکند و در سال دوم گل میدهد و بنا به تحقیقات انجام گرفته گفته میشود در بسیاری موارد این گیاه برای رشد مطلوب به آب بیشتری نسبت به سایر محصولات کشاورزی نیاز دارد؛ و البته، میزان آب مورد نیاز برای کاشت چغندر قند بستگی به شرایط آب و هوایی، نوع خاک و روش آبیاری دارد.
به طور متوسط، چغندر قند نیاز به ۶۰۰ تا ۸۰۰ میلیمتر آب در سال دارد. آبیاری باید به گونهای باشد که رطوبت خاک در حد مطلوب حفظ شود و از خشکی و زیادی آب جلوگیری شود.
شایان ذکر است، به دلیل سوددهی کشت چغندر قند در ایران و وجود بازار پررونق برای قند و شکر و محصولات مشتق شده از آن، از کشت و برداشت این محصول در کشور بسیار استقبال میشود.
و، چون این محصول به عنوان یکی از محصولات صادراتی مطرح شده است از اهمیت ویژهای برخوردار است کارشناسان اقتصادی به کشت آن تاکید می کنند زیرا، تولید آن باعث ارز آوری برای کشور میشود.
علاوه بر بحث اقتصادی، نیاز بالای چغندر قند به آب بحثی مهم است که نمیتوان نسبت به آن بی تفاوت عمل کرد و زیان وارده از کشت و برداشت این محصول در شهرهای که از کم آبی عذاب میبرند بسیار به چشم میخورد.
کشت و تولید چغندر قند به خشکسالی دامن زده و جان را از دریاچه ارومیه میگیرد.
صادق نام آور کارشناس کشاورزی در گفتوگو با خبرنگار تابناک در ارومیه، اظهار داشت: کشت و تولید چغندر قند بدون اصلاح روش کشت باعث افزایش کم آبی در استان میشود.
وی با اشاره به اینکه سالانه بیش از ۲تن چغندر قند در استان تولید میشود افزود: افزایش کاشت و تولید این محصول ضرر جبران ناپذیری به وضعیت آب منطقه زده و سبب افزایش خشکسالی میشود.
این کارشناس کشاورزی خاطرنشان کرد: جهت افزایش تولید و مدیریت مصرف بهینه آب در مزارع و توسعه آبیاری استفاده کشاورزان از نوار تیپ توصیه میگردد.
وی افزود: به رغم توجیه اقتصادی این محصول، به دلیل اینکه تمام شهرهای استان دچار مشکل کم آبی میباشند،با افزایش کشت و آبیاری این محصول، ذخایر آبی استان حتی جهت احیای دریاچه ارومیه از بین میرود.
نام آور گفت: با توجه به اینکه آفت این محصول دو برابر دیگر محصولات است باعث میشود که سم پاشی و استفاده از مواد شیمیایی بیشتر شود و سبب نابودی زیست بوم منطقه میشود.
با اینکه چغندر از لحاظ اقتصادی یک محصول ارزشمند است، اما تولید آن چالشهای زیادی از جمله مصرف زیاد آب، نابودی سفرههای آب زیر زمینی، از بین بردن خاک و آفتزا بودن را برای منطقه ایجاد میکند.
اگر مسؤلین فکری برای اصلاح کشت و آبیاری چغندر قند نکنند و از طرفی تنوع زراعی هم انجام نشود ممکن است مهمترین دارایی کشاورزان یعنی خاک حاصلخیز آن از بین برود.