دکتر عزیز تراهی عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خرما و میوه های گرمسیری خوزستان در گفتگو با هخبرنگار تابناک گفت: در ابتدا باید اذعان نمود که متاسفانه اغلب کارگاههای بستهبندی و فرآوری موجود سنتی بوده عملیات فرآوری و بستهبندی در آنها به روش دستی، قدیمی، غیربهداشتی و غیر استاندارد است و در این کارگاهها دریافت محصول، نگهداری، ضدعفونی، شستشو، سورتینگ، بستهبندی و ... به صورت کاملا غیراصولی انجام میشود. اغلب این کارگاهها استانداردهای ملی و بینالمللی لازم را دریافت نکردهاند و در اغلب آنها هنوز ضدعفونی خرما با استفاده از گاز منسوخ متیل بروماید انجام میشود.
وی در ادامه افزود: باید تاکید کرد ساختار و تاسیسات شرکتهای بستهبندی و فرآوری باید براساس آخرین استانداردهای روز دنیا راهاندازی شوند تا امکان رقابت با سایر تولیدکنندگان و تامین نظر بازارهای داخلی و خارجی را داشته باشند.
تراهی خاطرنشان کرد: محل احداث و راهاندازی شرکت برای کاهش هزینهها باید هرچه نزدیکتر به محل تولید باشد و دارای جادههای مواصلاتی مناسب و دسترسی به نیروی کارگری کافی باشد.
وی افزود: در شرکتهای بستهبندی و فرآوری پس از دریافت محصول از نخلستانها، بسته به هدف از تولید، بازار هدف و زمانبندی بازاررسانی نسبت به حفظ و نگهداری یا عملآوری باید اقدام شود.
وی با اشاره به لزوم وجود سردخانههای مجهز و پیشرفته متناسب با نوع محصولات و شرایط نگهداری میانمدت و بلندمدت آنها اظهار کرد: متاسفانه در استان خوزستان این گونه تجهیزات بسیار نادر و معمولا در قطبهای تولید مستقر نیستند. از جمله نمونههای نسبتا موفق تعامل تولید کنندگان و سردخانهداران، میتوان از شرکت تعاونی سردخانهداران بم نام برد که انواع سردخانهها با ظرفیتها و تجهیزات مختلف پذیرای انواع محصولات منطقه از جمله خرما هستند.