به گزارش تابناک ایلام؛دکتر مرضیه هادوی روز سه شنبه در کارگاه آموزشی غلبه بر دیابت بانوان
ایلامی اظهار کرد: دیابت یکی از شایع ترین بیماری های متابولیک و یک اختلال
چند عاملی است که با افزایش میزان قند خون مشخص می شود و ناشی از اختلال
ترشح و یا عمل انسولین و یا هر دوی آنهاست.
وی با توضیح اینکه ورود
گلوکز(قند) به کبد یا سایر سلول ها نیاز به هورمونی به نام انسولین دارد که
توسط لوزالمعده ساخته می شود، بیان کرد: اگر هورمون انسولین ساخته نشود یا
به مقدار کم ساخته شود و یا سلول های بدن به انسولین مقاوم شده و مانع
ورود قند به داخل سلول شوند منجر به افزایش قند خون می شود که به آن بیماری
دیابت می گویند.
وی خاطرنشان کرد: دیابت نوع 1، دیابت نوع 2 و دیابت
حاملگی انواع مختلف دیابت است و دارای علائمی از جمله تشنگی زیاد، افزایش
ادرار، افزایش اشتها، خستگی و کاهش وزن است.
فوق تخصص غدد افزود: بیماری
های قلبی عروقی، بیماری های کلیوی، مشکلات چشمی، آسیب دیدگی اعصاب و عفونت
های مکرر از جمله عوارض دیابت است و در هر هشت ثانیه یک نفر به دلیل این
بیماری فوت می کند.
دکتر هادوی فعالیت ورزشی منظم، رعایت اصول تغذیه
صحیح، جلوگیری از اضافه وزن و چاقی و کاهش مصرف مواد قندی و چربی را از
جمله راه های پیشگیری از دیابت عنوان و اظهار کرد: 30 درصد از موارد دیابت
را بوسیله رژیم درمانی همراه با فعالیت های بدنی می توان کنترل کرد.
وی
یادآور شد: بیماران دیابتی باید روزانه 6 تا 11 واحد نان، غلات و مواد
نشاسته ای، 3 تا 5 واحد سبزی، 2 تا 4 واحد میوه ها، 2 تا 3 واحد شیر و
فرآورده های لبنی و 2 تا 3 واحد گوشت، تخم مرغ و مغزها مصرف کنند.
وی با
بیان اینکه سبزیجات منابع فراوانی از فیبر هستند و هر چه بیشتر مصرف شود
قند و چربی خون بهتر کنترل خواهد شد، تاکید کرد: تمامی افراد بالای 45 سال
اکه اضافه وزن دارند باید به طور مرتب آزمایش قند خون انجام دهند.
فوق
تخصص غدد گفت: یکی از مهمترین دلایل ابتلا به دیابت مصرف زیاد قند و شکر و
مواد شیرین است و انواع شیرینی، شکلات، نوشابه های گازدار، آب میوه های
صنعتی، شیرهای طعم دار، شیرکاکائو و شیرشکلات، پاستیل، بستنی یخی، کیک،
کلوچه و بیسکویت از مهمترین منابع مصرف مواد قندی هستند.
دکتر هادوی
افزود: افراد باید به منابع پنهان قند در مواد غذایی از جمله انواع سس
سالاد، سس کچاپ، قهوه های فوری، کمپوت ها و دسرهای آماده توجه کنند زیرا
مصرف بیش از حد مواد قندی و شیرینی کارایی انسولین را در بدن ضعیف می کند و
موجب ابتلا فرد به دیابت و انباشته شدن چربی در کبد می شود.
وی تاکید
کرد: دیابت درمان قطعی ندارد اما براحتی و با رعایت نکات بهداشتی، فعالیت
بدنی و دقت در انتخاب مواد غذایی قابل کنترل و پیشگیری است.
مشاور امور
بانوان استاندار و مدیرکل دفتر زنان و خانواده استانداری ایلام نیز گفت:
این کارگاه آموزشی در آستانه هفته جهانی سلامت برای مشاورین بانوان دستگاه
های اجرایی برگزار شده است.
کلثوم خلیلوند اظهار کرد: شعار هفته جهانی
سلامت که از اول تا هفتم اردیبهشت ماه ادامه دارد، غلبه بر دیابت است و این
کارگاه نیز به این مناسبت برگزار شده است.
وی خاطرنشان کرد: زنان به
عنوان مدیر تغذیه خانواده نقشی اساسی در ترویج فرهنگ تغذیه سالم دارند و
باید تلاش کنند در خانواده تغییر ذائقه به سمت مصرف مواد غذایی سالم ایجاد
کنند.
وی تاکید کرد: زنان باید مواد و گروه های غذایی سالم را بشناسند و به دیگران نیز معرفی کنند./ف