رئیس شورای ملی نخود از صدور بخشنامه‌ای از سوی وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر ممنوعیت صادرات نخود ابراز نگرانی کرد و خواستار توقف این بخشنامه شد.
کد خبر: ۱۱۲۶۳۶۴
تاریخ انتشار: ۲۳ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۵:۰۲ 14 September 2023

به گزارش تابناک کرمانشاه به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان ناصر مرادی رئیس شورای ملی نخود با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی در تاریخ ۱۹ شهریور امسال نامه‌ای مبنی بر ممنوعیت صادرات محصول نخود به سازمان توسعه تجارت ارسال کرده، گفت : اگر چه این دستورالعمل هنوز برای اجرا به گمرکات ابلاغ نشده، اما نگرانی‌های جدی را ایجاد کرده است.

وی افزود: به نظر می‌رسد عامل اصلی که باعث صدور این دستورالعمل شده این است که واردات نخود با اختصاص ارز نیمایی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان صورت می‌گیرد و این نگرانی وجود دارد که نخود وارداتی که به اصطلاح یارانه به آن تعلق می‌گیرد، مجدد صادر شود.

رئیس شورای ملی نخود معتقد است؛ به جای ممنوعیت صادرات نخود، لازم است واردات محصول نخود از گروه کالایی اول که مشمول دریافت ارز نیمایی هستند حذف شود و واردات این محصول با ارز حاصل از صادرات صورت بگیرد که این امر هم به جلوگیری از خروج ارز از کشور کمک کرده و هم حمایتی از تولیدکنندگان نخود داخل کشور خواهد بود.

نائب رئیس اتاق بازرگانی کرمانشاه با بیان اینکه با اختصاص ارز حاصل از صادرات برای واردات محصول نخود دیگر واردات این محصول و صادرات مجدد آن صرفه اقتصادی نخواهد داشت، خاطرنشان کرد: اکنون قیمت نخود سایز درشت (سایز هشت به بالا) در برخی بازار‌ها از جمله ترکیه هر تن بین ۱۴۵۰ تا ۱۵۰۰ دلار است که واردات و سپس صادرات آن با ارز حاصل از صادرات منطقی نیست.

مرادی با بیان اینکه نگرانی اصلی درباره واردات نخود از روسیه است که قیمت پایین‌تری دارد، ادامه داد: نخود روسیه معمولا زیر سایز هفت (ریزدانه) است و این در حالی است که همه نخودی که از ایران صادر می‌شود دانه درشت (سایز بیشتر از هفت) بوده و نخود‌های سایز کوچک بیشتر برای مصارف داخلی و فلافل استفاده می‌شود از همین رو درباره واردات و سپس صادرات نخود روسیه نیز نگرانی وجود ندارد، چون سایز آن صادراتی نیست.

وی با بیان اینکه برای تنظیم بازار داخل کشور نیز مشکلی از نظر کمبود محصول نخود نداریم، گفت: بعد از ممنوعیت صادرات نخود در سال ۱۳۹۶، از سال ۱۳۹۷ مجوز ستاد تنظیم بازار کشور را به عنوان بالاترین رکن تصمیم گیری درباره تنظیم بازار برای صادرات این محصول در اختیار داریم.

رئیس شورای ملی نخود از پیامد‌های ممنوعیت صادرات این محصول یاد کرد که مهمترین آن از دست رفتن بازار‌های جهانی است که سال‌ها برای آن زحمت کشیده شده و این امر باعث می‌شود رقبا جای ایران را در صادرات محصول نخود بگیرند.

مرادی از وضعیت کنونی تولید و سطح زیر کشت محصول نخود در کشور نیز یاد و با بیان اینکه امسال افزایش قابل توجه تولید نخود را نسبت به سنوات گذشته داشتیم، عنوان کرد: همچنان در فصل برداشت نخود هستیم و اگر صادرات این محصول ممنوع شود، نخود روی دست کشاورزان خواهد ماند. به علاوه قیمت کنونی این محصول نیز از کیلویی حدود ۴۵ هزار تومان حداقل ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان پایین‌تر خواهد آمد.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق کرمانشاه این روند را به ضرر کشاورز و تولید کننده داخل دانست و اضافه کرد: این امر انگیزه کشاورزان برای تولید نخود در سال زراعی آینده را از بین می‌برد و احتمال اینکه با کاهش تولید نخود مواجه شویم وجود دارد.

وی از وزارت جهاد کشاورزی درخواست کرد هرچه زودتر جلوی این بخشنامه را بگیرد و از سوی دیگر سازمان توسعه تجارت نیز به جای اجرای این بخشنامه در تلاش باشد که محصول نخود از گروه کالایی که ارز نیمایی دریافت می‌کنند خارج و وارد گروه دوم کالایی با دریافت ارز حاصل از صادرات شود.

مرادی عنوان کرد: از سال ۱۳۹۱ تاکنون دو دوره حدود دو ساله ممنوعیت صادرات نخود را شاهد بودیم که با پیگیری شورای ملی نخود مرتفع شد و توانستیم مجوز ستاد تنظیم بازار را برای صادرات این محصول بگیریم .

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار